KORUMA SEMPOZYUMU I: DİYARBAKIR
ŞEHİR PLANCILARI ODASI
TMMOB Şehir Plancıları odası tarafından 24-25-26 Kasım 2005 tarihlerinde, Büyük Şehir Belediyesi Toplantı Salonu‘‘nda düzenlenen “KENT PLANLAMA ve KORUMA ETKİNLİKLERİ I, Prof. Dr. Gönül TANKUT Anısına, KORUMA SEMPOZYUMU DİYARBAKIR” sempozyumu bildirileri ve konuşmalar bu yayında bir araya getirilmiştir.
…Koruma konusunda şehir plancıları eskiden beri, belki bir yönüyle faaliyetlerin, çalışmaların içerisinde yer aldılar, ama aslında koruma konusunu bütüncül olarak plancılar çok fazla bugüne kadar, iddialı konuşmak lazım baştan sona bir değerlendirmediler. Plancılar olarak biz, mesleki hayatımızın içinde belli anlarda, sadece hepimizin bildiği koruma amaçlı imar planları yapmakla sınırlı kalan bir rol oynamaya çalıştık, ama geçtiğimiz yıl içerisinde değişmiş olan koruma yasası ile birlikte yeni bir misyonla karşı karşıya kaldık. Koruma konusunda, belki sadece bir plan müellifliğinin ötesine geçen bir sorumluluk bu…
…Diyarbakır insanlık ve uygarlık tarihinin yeşerdiği, ortaya çıktığı, insanlığın ilk kez yerleşik düzene geçtiği, tarım ve hayvancılığı öğrendiği “verimli hilal” olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. Günümüzden 8.000-10.000 yıl önce bu bölgede kurulmuş olan yerleşim yerleri yalnızca Anadolu ve Mezopotamya için değil tüm dünya uygarlık tarihinde büyük öneme sahiptir. 5.000 yıllık bir tarihi olan Diyarbakır kenti ise, Hurrilerden günümüze sayısız uygarlığın izlerini bıraktığı önemli bir kenttir. Diyarbakır kenti surları ile sur içinde yer alan sayısız anıtsal yapı ve sivil mimarlık eserleri, tüm yıpranmışlığına ve tahribe karşın zengin bir kültürel birikimi temsil etmektedir. TMMOB Şehir Plancıları Odası‘nca gerçekleştirilen “koruma sempozyumunun” Diyarbakır‘da yapılması bu nedenle anlamlıdır…