İzmir’de düzenlenen 3’üncü Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı yoğun katılımla gerçekleşti. Dönüşümde seferberlik başlattıklarını söyleyen Özhaseki, “7.5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor. Yılda 500 bin konutu dönüştüreceğiz. Belediyelere sıfır faizli kredi imkânı sağlayacağız” dedi
SABAH Gazetesi’nin ev sahipliği yaptığı 3’üncü Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı, dün İzmir Kaya Thermal Otel’de gerçekleştirildi. Sunuculuğunu aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner’in üstlendiği kurultayın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde belirlenen yeni yol haritasının detaylarını ilk kez anlattı. Dönüşümde seferberliğe başlayacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “7.5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. 15 yıllık bir hedef koyduk. Yılda 500 bin konut dönüştüreceğiz” dedi.
Kentsel dönüşüm seferberliğinin en önemli aktörünün belediyeler olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Alan bazlı dönüşüm yapılması konusunda belediyeleri zorlayacağız. Onlara sıfır faizli kredi imkânı sağlayıp, dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesi konusunda teşvikler vereceğiz” diye konuştu. Sıfır faizli kredi imkânının belediyeler dışında vatandaş ve müteahhite de uygulanacağının altını çizen Bakan Özhaseki, “20 maddelik kanun hazırlıyoruz. Dönüşümle ilgili birçok konu çözüme kavuşacak. Meclis açıldığında hazırladığımız kanunu sunacağız. Oy birliğiyle kabul edileceğine inanıyoruz” dedi.
Kentsel dönüşümde bina değil alan bazlı dönüşümleri tercih ettiklerini anlatan Bakan Özhaseki, dönüşümlerin yapılması için kentsel dönüşüm bütçesini artırmaktan başka çare olmadığını söyledi. Özhaseki, özkaynakların yanı sıra İller Bankası’nın kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, “İller Bankası’na ait 21 sosyal tesisi satışa çıkardık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına atıyoruz. Tesislerimiz zarar ediyor, yazık günah değil mi?” diye sordu.
1.1 MİLYON KONUT
“Kapıda bir felaket var, bunu fırsata dönüştürebiliriz” diyen Bakan Özhaseki, her yıl yapılacak 500 bin bina ile piyasaya önemli miktarda para gireceğini, evde kullanılan eşyaları üreten 250 sektörün canlanacağını, istihdam yaratılacağını ve milli sanayinin de gelişmesinin sağlanacağını anlattı.
Özhaseki, Türkiye’nin inşaat sektörüyle kalkınacağına inananlardan olmadığını ancak inşaat sektörünün “can simidi” olduğuna inandığını ifade ederek, sektörün gelecek 20 yılda büyüyeceğine işaret etti. Bakan Özhaseki, 5 yıl önce çıkan 6306 Sayılı Kanun’la birlikte yapılan 1 milyon 100 bin civarında konutun dönüştüğü bilgisini verdi.
2.2 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da kurultayın İzmir’de yapılmasının önemine değinerek, hükümetin dev projeler başlatmasıyla yatırımcılarda İzmir’le ilgili büyük moral oluştuğunu, birçok firmanın inşaat çalışmalarına başladığının altını çizdi. İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 6.4 büyüdüğünü söyleyen Turan, şöyle devam etti: “İnşaat harcamaları yılın ilk yarısında 190 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörde istihdam edilenlerin toplam istihdam içindeki payı yüzde 7.6 oldu. Bu rakam 2 milyon 200 bin kişiye tekabül ediyor. İnşaat sektörü güven endeksi ağustosta yüzde 3.3 arttı.” Geçen yıl 1 milyon 341 bin konut satışıyla rekor kırıldığını söyleyen Turan, “Bu yıl da rekor kırılacağını düşünüyorum. İlk 7 ayda 770 bin konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 712 bindi. Yapı kullanma ruhsatlarında da bu büyüme var. İnşaat malzemeleri ihracatı da gelişti. Sektörel anlamda yüzde 3.5’luk bir artış oldu. Yerli malzeme kullanımı arttı” dedi.
TOKİ’nin 54 ilde 181 noktada kentsel dönüşüm faaliyeti yürüttüğünü aktaran Turan, “Dönüşüm faaliyetlerindeki yaklaşımımız gelir elde etmeye dayanmıyor” dedi. Turan, İzmir’in iş yapmakta zorlandıkları bir şehir olduğunu ifade ederek, bu yıl ve 2018’in yeni bir dönem olduğunu, çeşitli ilçelerde çok sayıda sosyal konut üretimine başladıklarını söyledi.
İZMİR’DE 350 BİN KONUT DÖNÜŞMELİ
İzmir Ticaret Odası Başkanı (İZTO) Ekrem Demirtaş, şehirde dönüşmesi gereken 5 bin 903 hektar alan olduğunu ve bu alanın 350 bin konuta tekabül ettiğini belirtti. 2012’den bu yana dönüşüm çalışmaları yaptıklarını anlatan Başkan Demirtaş, dönüşümün değerinin 4.5 milyar liraya tekabül ettiğini söyledi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise İzmir’deki binaların yaş ortalamasının 26 olduğuna dikkati çekerek, verilerin yapı stokunun yarıya yakının iyi olmadığını gösterdiğini belirtti.
Sabah